1. Ana Sayfa
  2. »
  3. Gruplarımız
  4. »
  5. 3,4,5 YAŞ: EĞİTİCİ OYUN GRUPLARI

3,4,5 YAŞ: EĞİTİCİ OYUN GRUPLARI

Bu gruplarda çocuklar temel yaşam becerilerini öğrenir ve bağımsızlıklarını geliştirir. Kendi işlerini yapmayı öğrenir ve düzen gibi sorumlulukları üstlenir.

Çocuklar hem ince motor becerilerini (örneğin, boyama, makas kullanma) hem de kaba motor becerilerini (örneğin, koşma, zıplama, toplarla oyun) geliştirecek fırsatlar bulur.

Sanatsal ve yaratıcı etkinliklerle hayal güçleri gelişir. Resim, müzik, drama ve oyunlar sayesinde yaratıcılıkları desteklenir.

Eğitici oyun gruplarımız çocukların bireysel becerilerini keşfetmelerine yardımcı olur.Grup içinde aktif rol almak, yeni şeyler öğrenmek, başkalarına yardım etmek gibi olumlu deneyimlerle özgüven gelişimine katkı sağlar.

Bütün gruplarımızda bir öğretmen ve bir yardımcı öğretmen bulunur. Tüm gruplarımız psikolog kadromuzun gözetiminde gerçekleştirilir.

3 Yaş Çocuk Gelişimi

  • Yetişkinleri ve arkadaşlarını taklit ederler.
  • Yönlendirme olmadan arkadaşlarına sevgi gösterebilirler.
  • Sırayla oyun oynamayı öğrenmişlerdir.
  • Ağlayan bir arkadaşları için endişelenirler.
  • “Benim”, “Senin”, “Onun” gibi zamirleri doğru kullanabilirler.
  • Arkadaşlarını ismiyle tanıyabilirler.
  • Çok sayıda duyguyu ifade edebilirler.
  • İki sıfatı birlikte kullanabilirler.
  • Ebeveynlerini kolaylıkla ayırt edebilirler.
  • Günlük rutindeki değişiklikler onları üzebilir.
  • Kendi başlarına giyinip soyunabilirler.
  • 2-3 aşamalı yönergeleri takip edebilirler.
  • Bildikleri birçok nesnenin ismini söyleyebilirler.
  • Dört rengi tanıyabilirler.
  • “İçinde”, “yanında”, “üstünde”, “altında” gibi kelimeleri anlarlar.
  • Adını, yaşını ve cinsiyetini söyleyebilirler.
  • “Biz, siz, onlar” özneleriyle cümle kurabilir; “-ler, -lar” eklerini kullanabilirler.
  • Yabancılar tarafından anlaşılabilir şekilde konuşurlar.
  • 2-3 cümleyle sohbet edebilirler.
  • En az iki nesnenin ne işe yaradığını bilirler.
  • Tuşlu veya kumandalı oyuncaklarla oynayabilirler.
  • Bebeklerle, oyuncak hayvanlarla ya da insan figürleriyle evcilik oynarlar.
  • Ellerini yıkayıp kurulayabilirler.
  • 3-4 parçalık yapbozları tamamlayabilirler.
  • “İki” kavramını anlayabilirler.
  • Kalemle daire çizebilirler.
  • Kitap sayfalarını tek tek çevirebilirler.
  • 6 veya daha fazla blokla kule yapabilirler.
  • İyi bir şekilde tırmanabilirler.
  • Kolayca koşabilirler.
  • Ayaklarını açarak zıplayabilirler.
  • 4 tekerlekli bisiklet sürebilirler.
  • Merdivenden tutunmadan inip çıkabilirler.

O artık kıpır kıpır bir oyun dönemi çocuğu. Bireyin sağlıklı kişilik gelişimi, ilgi ve yeteneklerinin fark edilmesi ve geliştirilmesi, kendine yetebilen ve topluma faydalı bir birey olabilmesi konularında erken çocukluk döneminin büyük etkisi vardır.

Bu kritik dönemde çocukların gelişimlerinin takibi ve desteklenmesi kuşkusuz çocuğu tanımak, gelişim dönemlerine ait özellikleri bilmek ve bu doğrultuda çocuğu gözlemlemekten geçer.

Çocuk, 3 yaşına geldiğinde kendisinden bağımsız bir dünya olduğunu ve kendisinin de o dünya içerisinde bağımsız bir birey olduğunu fark eder.

Artan dil-bilişsel kapasite ile daha anlamlı ve amaçlı insan ilişkileri kurabilmeye başlar. Bu ilişkilerdeki ilerlemelerle giderek daha sosyal ve özerk bir birey haline gelir. Kişiliği şekillenmeye devam eder ve kendini yönetebilmeye başlayarak daha dengeli bir birey olma yolunda ilerler.

Artan zihinsel kapasitesi ve insan ilişkileri ile çocuğun ilgisi dış dünyaya ve beraberinde insanlara doğru kaymaya başlar. Sorgu çağında olan çocuk, ardı arkası kesilmeyen sorularıyla dünyayı ve insanları tanımaya, keşfetmeye çalışır.

4 Yaş Çocuk Gelişimi

Bu kritik dönemde çocukların gelişimlerinin takibi ve desteklenmesi çocuğu tanımak, gelişim dönemlerine ait özellikleri bilmek ve bu doğrultuda çocuğu gözlemlemekten geçer.

4 yaş, çocuğun karşı gelme yaşıdır. Sorgu çağı 4 yaşta zirveye ulaşır. Çocuğun dünyayı ve çevresini tanımak için yönelttiği sorular giderek sıklaşır ve artan bilişsel kapasitesi ile giderek daha karmaşık sorular sormaya başlar.

4 yaş çocuğunun motor becerilerinde de büyük ilerlemeler görülür, artık bedenini ustalıkla yönetebilir. Takla atma, atlama, zıplama gibi motor faaliyetleri yapabilir hale gelen çocuk oldukça hareketlidir ve enerjisi oldukça yüksektir.

4 yaş çocuğu artık sürekli kontrol altında tutulması gereken yaşlarını geride bırakarak kendisini kontrol altında tutabilen bir birey olmaya başlar. Kendisini açık ve net bir şekilde ifade edebilir hale geldikçe çocuğun hem akranlarıyla hem yetişkinlerle ilişkileri giderek kuvvetlenir.

4 yaş çocuğu, dış dünyanın oldukça farkındadır. Kuralları, diğer insanların haklarını, sınırları iyice anlamaya başlar. Bu doğrultuda kendini kontrol becerisi giderek artar ve davranışları giderek bilinçli ve amaçlı hale gelir. Ancak özdenetim becerisi henüz tam olarak gelişmediği için kimi zaman isteklerinin yapılmasında ısrarcı ve inatçı tavırlar sergileyebilir ve bağımsız hareket etmekte diretebilir.

Çocuklar dört yaşından itibaren, bedenlerini daha yakından tanıma eğilimi içine girerler ve bu tanıma sürecinde haz duygusunun cinsel bölgelerden geldiğini fark ederler. Bu dönemde çocuğun dikkati, ilgisi ve haz duygusu cinsel organlara yönelmeye başlayabilir. Akranları ile oynadığı oyunlar ile cinselliği, kadın-erkek özelliklerini anlamaya, cinsel anlamda bir takım sorular sorarak keşfetmeye çalışır. Çocuğun tamamen gelişimsel ve sağlıklı olan bu merakı ve soruları göz ardı edilmemeli veya bastırılmaya çalışılmamalıdır. Sağlıklı olan bu merak, sağlıklı şekilde doyurulmalıdır. Çocuğun yaşı ve gelişim düzeyi dikkate alınarak “yeterli” ve “anlaşılır” bilgiler çocuğa verilmelidir.

5 Yaş Çocuk Gelişimi

5 yaş çocuk, okul öncesi gelişim sürecindedir. Bu yaşta birçok duygusal ifade, yeni arkadaşlıklar, hayal ürünü oyunlar, sayılara ilgi, uzun hikayeler, çok sayıda fiziksel aktivite ihtiyacı vardır. Birlikte kitap okuma, yaratıcı oyunlar, içeride ve dışarıda oyun, sıra alma oyunları ve yemek pişirme gelişim için faydalıdır.

Bu yaşta çocuklar duyguları keşfeder ve ifade etmeyi öğrenirler. Bunu pek çok şekilde yaparlar – örneğin konuşarak, jestler, sesler kullanarak ve oyun oynayarak. Okul öncesi çocuklar, insanların etrafında olmayı severler. Hayali arkadaşlar çocuğunuz için önemli olabilir. Başkalarıyla iyi geçinmenin bir parçası olarak, çocuğunuzun özür dilediğini, kuralları kabul ettiğini ve başkalarının başına iyi şeyler geldiğinde memnuniyet duyduğunu gözlemlersiniz.

Çocuğunuz 5 yaş olduğunda muhtemelen davranışları üzerinde daha fazla kontrole sahip olacak ve öfke nöbetleri daha az olacaktır. Çocuğunuz okula başlama konusunda endişeli olabilir. Bunun hakkında konuşmak ve hatta okulu birlikte ziyaret etmek, endişelerinizi gidermenize yardımcı olabilir. Bu yaş çocuk bazen bazı şeyler hakkındaki gerçeği saklayabilir, hatta yalan söylemeye bile başlayabilir. Örneğin, yaptıklarında bile ‘ben yapmadım’ diyebilirler. Bu, okul öncesi gelişimin normal bir parçasıdır.

Nelerle karşılaşabiliriz?

5 yaş çocuğu kontrol duygusuna daha çok sahiptir. Oyunlar kurar ve yardımlaşmaktan hoşlanır. Bir şey yapmadan önce izin alır, kurallar ve rutinlerden hoşlanır. Ev ve okulda işlerin nasıl yürüdüğünü anlamaya başlar, bunun için de günlük rutinlerin sağlanması onların hoşuna gider.

Bu yaş çocukları genelde olay ve durumları tek açıdan/boyuttan değerlendirirler. Kendi görüşü dışındaki görüşleri anlamakta zorlanabilir ve diğer bakış açıları görmeye zorlanırsa sabit fikirli veya tartışmacı olabilir. Eğer sabah iyi kalkıyorsa, o gün kendini iyi hisseder. Ancak sabah gergin, üzgün uyandıysa bütün gün bu ruh halinde kalabilir. Bu yapacağı işlerde de geçerlidir. Eğer bir işe başlarken hayal kırıklığına uğramışsa, bu şekilde devam etmek yerine baştan başlamak daha iyi bir fikir olabilir.

Yatmadan önce yaşanan gerginlik en yüksek seviyesini 5 yaşta gösterir. Bu gerginliğin dozunu ve şeklini belirleyici etkenler çocuğun sahip olduğu kişilik özellikleridir. Yatmadan önce yaratılacak sakin bir ortam, yatma ortamının rutine oturtulması veya hikâye okumak yararlı olabilir.

Bağımsız, kendi başlarına hareket etmek isterler.

Kendi cinsel kimliklerinin ve karşı cinsin olduğunun farkına varırlar.

Yaşıtlarını ve başkalarını sürekli taklit ederler. Başkalarının bakış açılarının farkındadırlar ve bunun değerlendirmesini yapabilirler.

Yaşıtları sosyalleşir, sembolik oyunlar oynar, oyuncaklarını paylaşırlar.

Peki neler yapılabilir?

Kıyafetlerini giymiyor: “Bakalım ağır çekimde önce tişörtünü giyebilecek misin?Sonra da pantolonunu hızlı çekimde giymeye çalış ama düşmek yok!” tabi ki düşecek, eğlenin.

Beni duymuyor, dalıyor. Herhalde bilerek beni kızdırmaya çalışıyor: Evet bazen işinegelmeyen şeyleri duymuyor olabilir.

Oyuncaklarını toplamıyor:

“Bakalım müzik bitene kadar bütün oyuncaklarını giymiş olacak mısın?” “Süre tutuyorum, bakalım kaç dakikada toplayacaksın? Yarın da süre tutacağım, o zaman bu sürenin altına inebilir misin acabaa? Bence çok zor ama bi deneyelim!”

Arkadaşlar ile birlikte olmak, 5 yaş çocuğu için son derece önemlidir. Grup oyunlarında, gerçek beraberlik artık daha uzundur. Grup üyeleri oyunun kurallarını birlikte koyarlar. Konulan bu kurallara oyundaki herkesin uymasına özellikle dikkat edilir. 5 yaş çocuğu genellikle canlı, neşeli ve hareketli bir görünüm içindedir, konuşmayı, soru sormayı, hareketli oyunlar oynamayı, masal- öykü dinlemeyi anlatmayı sever. Olayların nedenleri ve ne içinleri ile çok yakından ilgilidir.

5 yaş çocuğu, kendi kendine yeter ve sosyaldir. Kendinden emindir, şekilcidir ve uyumludur. Rahat ve ciddidir. Dikkatli ve kararlıdır. Daha bilgili ve olgun bir birey görünümünde olan 5 yaş çocuğu, çevresine karşı dostça bir yaklaşım içindedir. En belirgin özellikleri arasında, yeterli ve dengeli oluşu gelmektedir. 5 yaşındaki çocuk yeteneklerinden en iyi biçimde yararlanmak ister; hak ettiği sorumluluk ve ödüllere biraz olsun sahip olmaktan hoşlanır. 5 yaş çocuğu yaşadığı kültür çevresine uyum göstermesini, başarılı bir kontrolle gerçekleştiren çocuktur.

Kendisine ilişkin düşünceleriyle, ailesine, eğer gidiyorsa kreşe ve topluma uyumu belirgin bir biçimde artmıştır. Ne kendiyle ne de çevresiyle çelişki içindendir. Paylaşmayı ve sıra beklemeyi öğrenir, oyunda adalet kavramını anlamaya başlar. Pratik, işbirlikçi ve uyumlu oyun oynar.

5 yaş çocuğunun “evet”, “hayır” tarzında yol gösterilmeye ihtiyacı vardır. Olumlu geribildirimlere daha iyi tepki verir. Uyarıların, tekrar tekrar ve dikkatle söylenmesini bekler. Kelimelerin anlamlarını öğrenmek ister. Düzenli cümleleriyle insanlarla olan kişisel ve sosyal ilişkileri artar. Uygun fırsatlar verildiğinde, kendi kendine giyinme, yıkanma ve yemek yeme konusunda artık iyice ustalaşmış olan 5 yaş çocuğu, resim ve müziğe de ilgi duyar.

Gelişmekte olan sayı kavramı ve buna ilişkin olarak öğrendiği sayılarla, saymaktan, işlemler yapmaktan hoşlanır.

5 yaş çocuğunun mücadelesi “Nasıl iyi olunur” sorusu üzerine kuruludur. O, bunu gerçekleştirmek için çok çalışır ve çoğunlukla başarılı olur. 5 yaş çocuğu uyumsuzluk ve huysuzluk dönemini geride bırakmıştır.

O, kas hâkimiyetinin gelişmesiyle, daha çabuk karar verebilmesi, düzenli cümleleriyle insanlarla olan sosyal ilişkilerinin artmasıyla farklı bir görünüm sergiler. Anne 5 yaş çocuğu için dünyanın merkezidir. Annesini memnun etmek, onun yanında olmak, ona yardımcı olmak ister.

Anne-baba çocuğun sorularına bıkmadan cevap verip, olayları sebep-sonuç ilişkisi içinde anlatırsa; hem çocuğun sözcük bilgisini artırmış ve merakını tatmin etmiş, hem de olayları birbirine bağlamasına yardım etmiş olur. Örneğin “Camdan dışarı sarkma” yerine “camdan dışarı sarkarsan düşebilirsin” şeklinde açıklayıcı bilgi verdiği takdirde çocuk için bu tatmin gerçekleşir.

Galeri